
Impuls de la descarbonització de les obres de l’espai públic amb un nou repte d’innovació
16 juliol, 2025
L’Ajuntament de Barcelona, a través de BIMSA, la Gerència de l’Arquitecta en Cap i la Fundació BIT Habitat, conjuntament amb la Diputació de Barcelona, ha impulsat una nova convocatòria d’innovació urbana per buscar solucions que redueixin de manera notable l’impacte ambiental derivat de les obres de remodelació de l’espai públic.
Cada any, a Barcelona, es transformen centenars de milers de metres quadrats d’espai públic amb materials que generen un impacte ambiental elevat. Per tant, aquest volum d’obra representa una oportunitat clau per avançar en la descarbonització de la ciutat i repensar els materials que es col·loquen sota els paviments per donar-los resistència i estabilitat i per a fer-los més sostenibles.
En aquest marc, la nova convocatòria d’ajuts “La secció del carrer del segle XXI”, cerca processos innovadors per fer calçades i voreres més sostenibles, que permetin reduir la petjada de carboni sense comprometre’n la durabilitat, la funcionalitat ni la conservació del paisatge urbà, alhora que permetin la integració de noves tecnologies i el redisseny de les seccions constructives dels carrers.
El nou repte dona continuïtat al ja implementat Panot del segle XXI, un altre repte urbà llançat l’any 2022 per buscar una nova peça de panot que conservés el valor patrimonial del disseny actual però més sostenible, basat en l’economia circular i la disminució de la petjada de carboni. Aquest nou repte complementa al primer, ja que incideix en les capes de material que es localitzen per sota del panot a la ciutat.
La convocatòria s’adreça a indústries, enginyeries, universitats, centres de recerca i innovació, fundacions i entitats del sector. Els equips participants han de garantir que la seva proposta no existeix al mercat actual i que els pilots siguin viables, és a dir, testejables en entorn real, escalables i replicables. Es valorarà positivament que les propostes combinin diferents estratègies tècniques i constructives i que incloguin idees amb diversos nivells de maduresa tecnològica.
El període de presentació de projectes finalitza el 30 de setembre. El pressupost global de la convocatòria és de 180.000 euros, dels quals es destinarà un màxim de 90.000 euros per a cadascuna de les dues propostes guanyadores, el que suposarà la subvenció de màxim el 80% del pressupost total del projecte.
Els resultats dels projectes guanyadors es coneixeran a finals d’aquest any i es preveu que s’implementin les proves pilots a l’entorn real, en obres gestionades per BIMSA a la ciutat, durant el quart trimestre de l’any 2026. El prototip es monitoritzarà durant un any per avaluar l’assoliment dels resultats esperats.
Més informació